18 Aralık 2012 Salı

Rover 216 si Özellikleri ve İnceleme (1997-1998-1999 Model)


Rover 216 Sİ. Rover 'ın 1997 / 1999 yılları arasında ürettiği C Segmenti otomobil modelidir.Rover 216 üretildiği 10 yıl boyunca 3 farklı kasa tipi ve 6 farklı donanımsal model olan Cabrio , Coupe , GTİ , GSİ , ve SLİ olarak piyasaya sunulmuştur.Rover 216 serisinin devamında 25 serisini üretmiştir.
Bu yazımızda 1997 / 1999 yılları arasında üretilen 216 Sİ 'yi inceleyeceğiz.

Piyasa Değeri
Rover 216 Sİ modeli ülkemiz 2.el piyasasında 10 - 11 bin TL 'ye alıcı bulmaktadır.Bu araç ile aynı fiyat arlığında ki diğer araçları görmek için 10-15 bin tl otomobiller kategorimize bakın.


Motor Performansı
Rover 216 Sİ nin motoru 1589 cc (1.6) hacime ve 111 hp gücüne sahiptir.Aracın torku ise 145Nm 'dir.Fabrika verilerine göre araç 0-100 km hızlanmayı 9,9 saniyede gerçekleştirmektedir.Aracın maksimum hızı ise 190 km/h 'dir.

Yakıt Tüketimi
Rover 216 Sİ için 95 Oktan Benzin kullanılmaktadır.Araç şehir içinde 10 litre/100km , şehir dışında ise 5,6 litre/100km yakıt tüketmektedir.Karışık kullanımda aracın ortalama yakıt verisi ise 100 km'de 7,2 litredir.

Yakıt Tasarrufunun Püf Noktaları
Araçlarda yakıt tasarrufu nasıl yapılır videolu anlatım 
Benzinli araçlarda yakıt tasarrufu nasıl yapılır videolu anlatım 
Dizel araçlarda yakıt tasarrufu nasıl yapılır videolu anlatım 
LPG'li araçlarda yakıt tasarrufu nasıl yapılır videolu anlatım
Yakıt tasarrufu için nasıl vites değiştirmek gerekir videolu anlatım
Yakıt tasarrufu için araç lastiklerimizde nelere dikkat etmeliyiz videolu anlatım 
Yakıt tasarrufu için yoğun trafikte nasıl araba kullanmak gerekir videolu anlatım 
Otomatik vitesli araçlarda yakıt tasarrufu yapmanın püf noktaları nelerdir videolu anlatım 

Donanım
Rover 216 Sİ standart iç donanım olarak Hidrolik Direksiyon,Elektrikli Ön Camlar,Analog Klimaya sahiptir.
Dış donanım olarak ise standart olarak Elektrikli Yan Aynalar,Çelik Jant ve Sunroof bulunmaktadır.

Ölçüler
Rover 216 Sİ uzunluğu 3973 mm , genişliği 1688 mm , yüksekliği 1419 mm 'dir.Araç 304 litre bagaj hacmine sahiptir.Aracın net ağırlı 1100 kg , taşıma kapasitesi ise 410 kg 'dir.

Lastik Seçimi Nasıl Yapılır
Avrupa Parlamentosu tarafından 2009 yılında kabul edilen ve uygulamasına 1 Kasım 2012 tarihinde başlanan lastikte etiketleme sistemiyle beraber otomobillerimize seçtiğimiz lastikler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamız gerekiyor.Bu konuda bilmeniz gereken tüm konuları videolar halinde sizlere sunuyoruz.

Araç lastiklerinin etiketi nasıl okunur videolu anlatım.
Lastik seçerken nelere dikkat etmek gerekir videolu anlatım.
Doğru lastik basıncı ne kadar olmalıdır videolu anlatım.
Araç lastikleri ne zaman değiştirilmelidir videolu anlatım.
Uzun yola çıkarken lastiklerde nelere dikkat etmek gerekir videolu anlatım.

Güvenlik
Rover 216 Sİ 'de standart güvenlik donanımı olarak Sürücü Hava Yastığı,Yolcu Hava Yastığı,ABS ve Immobilizer bulunmaktadır.

OTO GURME.com PUANI

Güvenlik : 4.20
Donanım : 4.80
Yakıt Tüketimi : 6.80

*Değerlendirme 10 puan üzerinden yapılmaktadır.

Editör ÖndeR ÖRNEK 'ten Rover 216 si Yorumu ;

Merhabalar.Bu yazımda Rover 216 si almayı düşünenler için araç hakkındaki değerlendirmelerimi belirteceğim.

Öncelikle aracın fiyatı ortalama olarak 10-11 Bin TL 'dir.Oto Gurme.com araç değerlendirmelerinde 10-15 Bin TL kategorisinde bulunan bu araç aynı zamanda fiyatından ve görünümünden beklenmeyecek bir şekilde C Segmenti otomobilidir.

Donanım bakımından standart sayacağımız Yükseklik Ayarlı Hidrolik Direksiyon,Analog Klima,Elektrikli Ön Camlar ve Elektrikli Yan Aynaların dışında lüks olarak değerlendirebileceğimiz Çift Yönlü Elektrikli Sunroof ve Çelik Jant bu araçta standart donanım olarak kullanıcısına sunulmuş.

Motor performansı ise son derece tatmin edici. 1.6 cc 4 Silindirli 16 Valf 111 Beygir gücündeki Enjeksiyonlu Rover 216 si Motoru 0/100 km hızlanmasını ise 9.9 saniye de gerçekleştirmektedir.Bu motor gücü grubunda 1.6 cc turbosuz araçlarda 10 saniye altında 0/100 km hızlanması olan ender araçlardandır.Bu güzel verilere eklenecek tek eksik yönü 410 kg lık düşük taşıma kapasitesidir.1100 kg lık Rover 216 si kasası taşıma kapasitesi bakımından yetersiz kalmaktadır.Araca sürücü dahil 4 kişi bindiğinde özellikle rampalarda performans düşüklüğünü hissetmeniz mümkün.

Güçlü 216 si motoru 95 Oktan Benzin ile beslenmektedir.Ortalama yakıt tüketimi 100 km de 7,2 litre ile yine ortalama bir görüntü vermektedir.Aracı eğer LPG ile kullanmayı düşünürseniz ise ortalama olarak % 27 daha az yakıt masrafınız olur.

Konu güvenlik olduğunda ise sizi çarpışmalardan önlemek için araçta ABS fren sistemi bulunmaktadır.Kaza sonrası güvenlik için ise Sürücü ve Yolcu Hava Yastıkları beklentileri karşılamaktadır.Hırsızlara karşı ise aracınız Immobilizer ile daha güvenli.

Ölçüler bakımından ise araç kendi sınıfının en küçüklerindendir.Daha net bilgi sahibi olmanız bakımından şöyle örnekleyebilirim ; bir alt segmentin otomobili Palio dan 20 cm kadar uzun , ancak kendi segmenti araçlarından Brava dan 20 cm kadar kısadır.Katlanabilir arka koltuklar küçük bagaj hacmini zorunlu durumlarda büyütse de normal kullanımda bir büyük bavul bagajınızı doldurabilir.LPG li kullanımlarda stepne yatağına simit tank diye tabir edilen Lpg tanklarından kullanamanız sizin yararınıza olacaktır.

Rover alacağınızı söylediğinizde insanlar ilk olarak size parça sıkıntısından bahsedeceklerdir.Ancak aracın bahsedildiği gibi yedek parça konusunda çok büyük bir sıkıntısı bulunmamaktadır.İsterseniz internet üzerinden yurt dışından veya Türkiye içinden, isterseniz büyük illerdeki servislerden aynı gün parça temin etmeniz mümkün.Bulunduğunuz ilde araç için servis ve yedek parça hizmeti sunan yerlerin bir araştırmasını mutlaka yapınız.

Son olarak anlattıklarımızı toplamak gerekirse; ölçüleri ve motor gücü bakımından daha çok gençlere hitap eden Rover 216 si , hem iç-dış donanım hem de güvenlik donanımını bakımından kendi sınıf ve fiyat aralığında  oldukça yeterli bir görüntü çizmektedir.

20 yorum:

  1. bende rover 216 Si var cok memnumum kimse alma dedi aldım, hiç bir sorun cıkartmıyor, sadece kolumuzu koydugumuz yan dosemeler eskimiş onun dısında kaporta motor süper

    YanıtlaSil
  2. Yarından itibaren ben de bir Rover kullanıcısı olacağım inşallah. Araba özellikleri gerçekten tatmin edici. Emsallerine göre hem ucuz hem de donanım bakımından daha iyi. Motor gücünden bahsetmiyorum bile. Alacak olan herkese ve bana hayırlı olsun :)

    YanıtlaSil
  3. s.a. arkadaşlar bende şuan hyundai accent 1998 ls var salı günü takasla 216 si alacağım üstede 1500 tl alacağım araç benzinli lpg yok beni üzermi benzinde ? biraz bilgilendirirmisiniz ?

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar Tayfun Bey,

    Ben de eski bir Rover 216si kullanıcısıyım. Benim aracımda benzinliydi. Şehir içi kullanımında 100 km de 8 litre gibi bir yakıt tüketiminiz olabilir.Bu da son zamlarla beraber km de 0,40 kuruş gibi bir rakama denk gelebilir. Şehirler arası kullanımda ise yakıtınız 100 km de 6 litreye kadar düşer. Tabii ki tasarruf için doğru kullanım kurallarına uymanız durumunda bu veriler geçerlidir.

    Genel olarak tasarımı,donanımları ve motor performansıyla sizi oldukça tatmin edecek bu araç için uygun bir servis ve usta bulmanız durumunda sorun yaşamadan yıllar geçirebilirsiniz.

    Güzel günlerde kullanmanız dileklerimizle...

    ÖndeR ÖRNEK

    YanıtlaSil
  5. Önder bey teşekkür ederim verdiğiniz bilgiden dolayı. Şuan aracı aktif olarak kullanmaktayım bu ay mesela 1100 km yol yaptım 500 tl yakıt yaktı. Bursa küçük sanayide demir oto var rover yetkili servisi format atmak gerek değerleri çok yüksek olabilir fazla yakmışsınız dedi bu format olayına kafam takıldı bir öneriniz varmı az yakması için ne yapmalıyım ?
    teşekkürler.. Bu arada bazen gaza gelip basıyorum arkamda kimse kalmıyor ama benzin ibresinin düştüğünü görebiliyorum resmen :)

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar,

    Tayfun Bey verdiğiniz verilere göre evet aracınız fazla yakmış.Ustanızın dediği gibi aracınız bilgisayara bağlanarak formatlanması ve hatalarının kontrol edilmesi gerekmektedir. Aracınızın Rölantisi de yüksek olabilir. Bunu ancak bilgisayara bağlandığında görebilirsiniz. Önerim ustanızın tavsiyesine uymanız yönündedir.

    Diğer taraftan Rover kullanıcılarının en keyif aldığı şey belki de trafik ışıkları kalkışlarında ya da yolda giderken size meydan okuyanları dikiz aynanızda kaybetmenizdir. Tabii ki her şeyin bir bedeli var ve bu size yakıt tüketimi olarak geri dönüyor :)

    Rover kullanıcılarının internet üzerinden her türlü yardımlaşma ve paylaşımda bulundukları, benimde yazarlarından olduğum http://www.mgroverturk.com/forum/ forumunu da ziyaret etmenizi öneririm. Ayrıca İstanbul Kartal Orjinal Otomobil Murat Gözalan Ustayı da size tavsiye ederim. Bu site içerisinde ilinizde ve yakın illerde sizin için çözüm sunabilecek, daha önce tecrübe edilmiş ve onaylanmış servislerin listesini de bulabilirsiniz.

    Son olarak trafik kurallarına ve hız limitlerine uyalım, uymayanları uyaralım. !

    Kazasız keyifli sürüşler dilerim

    Önder ÖRNEK

    YanıtlaSil
  7. tekrar merhaba önder bey , bu sabah gittim bursa küçüksanayi sitesinde 57. blokta demir oto var rover yetkili servisi adamlar işi biliyorlar zaten adamın 3 arabası var 3üde rover :) profesörü olmuş artık akis kafası değişti denge çubuğu körükleri motor takozu değişti fren ayarı bilgisayara bağlanıp reset atıldı srs ışıkları söndürüldü şuan gayet güzel oldu araç toplamda 300 lira verdim ama değdi .bursadaki arkadaşlara tavsiye ederim .

    YanıtlaSil
  8. izmirde rover ustası var mı tavsiye edeceğiniz ya da muğlada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Izmırde rover ustası var mı guvenılır

      Sil
    2. Izmırde rover ustası var mı guvenılır

      Sil
  9. Merhaba bende rover 216 sli alacam bu hafta kısmet olursa muğla da var mi ki servisi yada ustası

    YanıtlaSil
  10. Rover 216 si sahibiyim ve çok memnunum yedek parça büyük şehirlerde sorun değil küçük şehirlerde de internetten kargoyla 3 günde sahip olabiliyorsunuz.

    YanıtlaSil
  11. Rover sahibi olucam araç conta yakmış istanbulda nerede yapyırabilirim nekadara maal olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  12. İstanbulda Murat usta var kesinlikle gitmenizi öneriyorum. Antalyada ise Halit usta ıkısıde cok iyi insanlar

    MURAT GÖZALAN - ORJİNAL OTOMOBİL
    216 488 63 63 / 532 653 59 70

    YanıtlaSil
  13. ARkadaşlar merhaba elinize yüreğinize sağlık öncelikle çok güzel bilgilendirmeler olmuş. Emeği geçene cok tesekkürler . Ankarada ögrenciyim bir rover 216si almayı düşünüyorum ama bütçe olarak her ay yakıt dısında pek harcayamam acaba tavsiyeniz var mı varsa rover bana uyabilir mi ?

    YanıtlaSil
  14. Arkadaşlar tek kelimeyle mükemmel bi araç yıl 2016 yedek parçası olmayan arabamı kaldı şiddetle tavsiye edebileceğim bir araba mükemmel

    YanıtlaSil
  15. Arkadaşlar tek kelimeyle mükemmel bi araç yıl 2016 yedek parçası olmayan arabamı kaldı şiddetle tavsiye edebileceğim bir araba mükemmel

    YanıtlaSil
  16. Yarında ben alvam nasipse yanlız conta yakmamam için nelere dikkat etmelitim

    YanıtlaSil
  17. 1997 rover 216 si hecbek araç aldım, 1. ve 2. viteslere girerken ses çıkartıyor, özellikle 2. vitese geçerken. 3.vitesten 2. vitese hiç geçmiyor, çalışınca geri stop ediyor yarım gaz vererek çalıştırıyorum. Araç şuan tamirde şanzıman indi. Debriyaj setide deişcekmiş. Araç baya bakımsız, sizden ricam çalışsın çalışmasın araç tamire girmişken başka diğer bakım parçaları nelerdir eskimiş parçaları deiştirmek istiyorum bana bir parça listesi paylaşabilirmşsiniz.

    YanıtlaSil